Museolla hommissa: Tuulikki Kiilo
MUSEOLLA HOMMISSA -sarjassa esittelemme museoammattilaisia ja museotyötä. Rakennuskulttuuritalo Toivon intendentti Tuulikki Kiilo on monelle niin tuttu, ettei hän paljon esittelyä kaipaa. Koska Tuulikki on kohta jäämässä eläkkeelle, on aika kerrata yhdessä hänen työuransa eri vaiheita.
”Olen ollut museoalalla 41 vuotta. Ensimmäinen työnäni Satakunnan Museossa marras-joulukuussa 1983 haastattelin Toivon tontin silloisia asukkaita ja samalla kuvasimme kaikki korttelin rakennukset. Muistan erään Mikko-nimisen eläkeläisen kertoneen, että muuten oli hyvä asunto, paitsi että joskus kun tuli kavereitten kanssa kotiin, karmit meinasivat irrota. Toivon naapurissa, nykyisellä Viikkarin Valkaman tontilla oli Holmlundin Leipomo. Menimme sinne aamuvarhaisella, dokumentoimme leipomon työpäivän ja lähdimme pois työntekijöiden mukana.”
”Sen jälkeen tein mm. Satakunnan Kansan museonäyttelyn Valtakadun toimipisteeseen ja toimin Leineperissä museon ja Museoviraston edustajana. Työskentelin myös useina kesinä Satakunnan Museossa.”
Toivon rakennukset olivat siirtyneet jo 70-luvulla kaupungille ja tyhjenivät asukkaista vuonna 1991. Tuulikki oli törmännyt ruukkitutkimusten yhteydessä Gysingen ruukille perustettuun Centrum för Byggnadsvårdiin ja hänen vinkistään rakennustutkija Liisa Nummelin vieraili siellä. Ihastuttuaan tähän rakennuskulttuurin ja korjausneuvonnan keskukseen Liisa sai idean samanlaisen kohteen perustamisesta Poriin. Hän sai myös uuden museonjohtajan, Leena Sammallahden, innostumaan hankkeesta. Liisan ehdotuksesta Tuulikki kutsuttiin vetämään hanketta. Elettiin syksyä 1994.
Toivon perustamispäivämääränä voi pitää 1. syyskuuta 1995.
”Heti kun saatiin yksi huone, eli kulmahuone, valmiiksi, niin avasimme ovet yleisölle. Ideana oli avata ovet yleisölle niin pian kuin mahdollista, jotta voimme esitellä työn etenemistä. Kunkin huonekokonaisuuden aikatasoa määritteli siinä jo olemassa oleva elementti, esimerkiksi yhdessä huoneessa se oli erityisen kaunis ja hyvin säilynyt korkkimatto.”
”Toivo antaa neuvoja ja ohjeita vanhoissa taloissa, mutta silti tavallisissa kodeissa asuville tavallisille ihmisille. Vanhojen talojen asukkaat eivät asu museoissa!”
Myös Toivon tapahtumien punaisena lankana on ollut rakennuskulttuurin esille tuominen: niin Vanhan ajan joulutori, Pelargonipäivä kuin Förskottijuhannuskin ovat tuoneet väkeä taloon ja tarjonneet mahdollisuuden kertoa vanhoista taloista. Näin on tavoitettu sellaisiakin ihmisiä, jotka muutoin eivät astuisi ovesta sisään. Tämä on ikään kuin matalan kynnyksen kulttuuriympäristön esittelyä.
Myös Korsmanin talon kulttuuriperintöopetuksessa kaikki aistit, haju-, maku- ja tuntoaisti, tulevat huomioiduksi. ”Opetustilanteessa lapsilla pitää tulla tunne, että vanhat talot ovat kivoja paikkoja.”
Tuulikki on tullut tunnetuksi myös eri aiheisten kaupunkiopastusten vetäjänä. Työtä niiden suunnittelussa on ollut, mutta niistä on tullut myös paljon hyvää palautetta. Pyhäinpäivään ajoittunut Vanhan hautausmaan kierros on ollut erityisen suosittu ja saanut paljon kiitosta. Vanhan hautausmaan kierrokseen voi nykyään tutustua myös mobiilioppaan avulla: https://tarinasoitin.fi/Porinvanhahautausmaa.
”Haikein mielin jään eläkkeelle, mutta seuraajani varmasti pärjää, sillä työskentelimme yhdessä Toivossa sen alkuaikoina.”
Kiitos Tuulikki menneistä vuosista ja leppoisia eläkepäiviä <3
Kuva ja teksti: Sari Kaarto