Tapetti 18.5.–29.9.2024

Toivon kesänäyttely Tapetti avaa tapetoinnin historiaa sekä johdattaa satakuntalaiskotien seinien väriloistoon ja kuviointeihin eri aikoina.

Alkuaan tapetti tarkoitti kudonnaista, jota käytettiin vuoteen tai pöydän verhona. Myös ensimmäisiä seinävaatteita kutsuttiin tapeteiksi ja sitä kautta nimitys siirtyi pellava- ja lopulta paperitapetteihin.

1700-luvun lopulle saakka tapetti koristi vain säätyläisten eli aateliston, papiston ja porvariston kotien seiniä. Teollistumisen myötä koneellisesti painettu paperitapetti yleistyi. 1900-luvun vaihteessa hinnat olivat laskeneet niin, että vähävaraisillakin oli varaa tapetoida kolmekin kertaa vuosikymmenessä. Jopa yksinkertaisissa torpissa oli varaa tapetteihin, jotka oli painettu halvalle ruskealle pohjapaperille. Seinät jätettiin paljaiksi lähinnä vain toisarvoisissa tiloissa tai varallisuuden puutteen vuoksi. Maaseudulla tosin talonpojat saattoivat pitää talojensa seinät paljaina pitkälle 1900-luvulle saakka.

Näyttely Tapetti kertoo tapeteista tai tapetoinnista ennen kaikkea ajalta, jolloin tapetit olivat jo kaiken kansan saavutettavissa. Näyttely perustuu Satakunnan Museon valokuvakokoelmiin.

Näyttely avautuu Museoiden superlauantaina 18.5. klo 11. Tuulikki Kiilo luennoi näyttelyn aiheesta avajaispäivänä Toivon piharivissä klo 12.

Avoinna 18.5.–29.9.2024 Toivon aukioloaikojen mukaisesti.