Keltamulta

Keltamulta on laadultaan ja uudelleen maalattavuudeltaan samanlaista kuin punamulta, mutta se ei ole pigmenttinä ihan yhtä kestävä ja pitkäikäinen kuin se, sillä keltamulta haalistuu nopeammin.


Keittomaalin keittämisessä tärkeintä on riittävän pitkä keittoaika ja huolellinen sekoittaminen keittämisen ajan. Keltamullalla voidaan maalata heti keittämisen jälkeen ja sillä voidaan maalata kaikki ennestään keittomaalilla maalatut seinät ja ennestään käsittelemättömät hirsi- tai lautapinnat. Pohjatyö on helppoa: harjalla irtoava lika ja pöly pois ja kertaalleen maalaus siveltimellä reilusti sivellen

50 litraa keltamultaa
40 l vettä
3 kg sinkkisulfaattia
4 kg ruis- tai vehnäjauhoja
12 kg keltaokraa (keltamultaa)
3 l pellavaöljyvernissaa

1 kg suolaa


Keittoastiaksi käy vanha pata, muuripata tai vaikka 200 litran peltitynnyri, joka on vuorattu kivivillalla ulkopuolelta. Keittoastian alla olevaa tulta täytyy päästä säätelemään.
Sekoita jauhot osaan ohjeen vesimäärästä ja laita loppu vesi pataan kuumenemaan. Lisää sinkkisulfaatti kuumaan veteen. Kun vesi on kiehuvaa, lisää jauho-vesi –seos joukkoon hyvin sekoittaen ja keitä seosta niin kauan, että se puuroutuu. Lisää keltamulta hiljalleen, hyvin sekoittaen. Seosta on sekoitettava koko ajan sekä ylikuohumisen että pohjaanpalamisen estämiseksi. Etenkin ruisjauhoja käytettäessä on varottava kuohumista, sillä liikaa kuohuessaan ruisjauhoista keitetty maali vesittyy. Ruisjauho myös vaatii pidemmän keittämisajan (vähintään kaksi tuntia), että se kypsyy. 

Lopuksi joukkoon lisätään vernissa, jonka jälkeen seosta keitetään vielä noin tunti. Maalin valmiutta voidaan testata sivelemällä raakalautaan keltamultaa. Kun pinta on kuivunut, ei siitä saa sormella sivelemällä irrota väriä. Keltamullalla voidaan maalata heti maalin ollessa vielä kuumaa. Tuoretuotteena keltamulta on käytettävä noin kahden viikon sisällä keittämisestä. Säilymisaika pitenee, jos valmiin keltamullan joukkoon lisää suolaa.