Siveltimen huolto

Maalari käyttää sivellintä, ei sutia!

Maalausta varten kannattaa hankkia kunnon siveltimiä eli pensseleitä, joten jos kympillä saa viisi sivellintä, ne kannattaa jättää kauppaan. Pellavaöljypohjaisten maalien sivellin on hyvälaatuinen, luonnonkuituharjaksinen sivellin.  Tällainenkin sivellin on parhaimmillaan vasta, kun harjakset ovat vähän kuluneet ja pyöristyneet reunoiltaan, joten siveltimiä kannattaa huoltaa.

Esikäsittely pidentää siveltimen ikää

Ennen käyttöä kannattaa siveltimeen, myös varteen, imeyttää raakaa pellavaöljyä. Anna öljyn imeytyä muutama päivä. Pyyhi sen jälkeen ylimääräinen öljy pois ja pese sivellin mäntysuovalla lämpimässä vedessä. Huuhtele huolellisesti. Hio harjasten päitä 60 – 80 hiekkapaperiin. Huuhtele lopuksi suopaliuoksella.

Siveltimien säilytys maalaustyön aikana

Periaatteessa parasta olisi, jos sivellin jokaisen käyttöpäivän päätteeksi pestään huolellisesti, mutta aina ei sellaisia tiloja ole, jossa voisi päivittäin siveltimiä pestä. Siksi sivellintä voi säilyttää maalaustyön aikana vedessä. Vettä saa olla vain harjasten verran. Kun jatkat maalaamista, lyö vain vesi pois ja sivellin on valmis käyttöön. Huolehdi, ettei vesi pääse kuivumaan.
Voit myös sujauttaa siveltimen harjasosan tiiviiseen muovipussiin maalauskertojen välillä.

Siveltimien säilytys maalaustyön valmistuttua

Vaikka olisit maalannut pellavaöljymaalilla, riittää siveltimien puhdistukseen käytön jälkeen huolellinen pesu mäntysuovalla. Sen jälkeen siveltimen voi joko ripustaa ilmavasti kuivumaan tai, varsinkin jos epäilee pesun huolellisuutta, voi sivellintä pesun jälkeen säilyttää purkissa, jossa on raakaa pellavaöljyä.
Huom! Siveltimien hoidossa tulee käyttää ainoastaan raakaa pellavaöljyä (ei keitettyä pellavaöljyä eli vernissaa), jonka pintaan ei muodostu nahkamaista kalvoa. Raaka pellavaöljy ei myöskään haihdu pitkänkään säilytyksen aikana.

Huom! pellavaöljyisten rättien itsesyttymisvaara!

Pellavaöljypohjaisissa maalipurkeissa varoitetaan itsesyttymisvaarasta. Syttymisvaaraa ei kuitenkaan ole silloin, kun maali on purkissa, siveltimessä tai sivelty pintaan. Sen sijaan pellavaöljyiset rätit, trasselit ja paperit voivat syttyä itsekseen palamaan, jos ne heitetään ruttuisena lojumaan, pannaan roskikseen tai taskuun. Öljyiset tai maaliset trasselitukot, käsipaperit, yms. kannattaa laittaa joko vesiastiaan tai polttaa. Vanhoista lakanoista tai vastaavista leikatut kangastrasut voi käytön jälkeen myös levittää auki vaikka tuolin reunalle, jolloin ne eivät enää syty.