Verstas ja muut rakennukset

Verstas

Nykyinen pääosin verstaskäytössä oleva rakennus on rakennettu kahdessa osassa. Vuonna 1905 rakennetussa osassa oli kaksi huoneen ja keittiön asuntoa. Taloa jatkettiin vuonna 1907 kolmannella samansuuruisella asunnolla.

Nykyisin kaksi asunnoista on yhdistetty Toivon verstas- ja koulutustiloiksi, kolmas on edelleen vuokra-asuntona.

Juhana Herttuankatu 15 rakennuspiirustus 1904. Porin maistraatin rakennuspiirustukset / Kansallisarkisto / Digitaaliarkisto

Juhana Herttuankatu 15 laajennuspiirustus 1906. Porin maistraatin rakennuspiirustukset / Kansallisarkisto / Digitaaliarkisto

Ulkorakennus

Pihalla oleva ulkorakennus on rakennettu vuonna 1905, jolloin se myös lautavuorattiin ja maalattiin öljymaalilla sekä katettiin asfalttihuovalla. Siinä oli makasiini, talli ja navetta, lantasäiliö (ruuma) ja kaksi käymälää (huusia). Tallissa pidettiin sotien välisenä aikana Toivon talossa toimineen limonaditehtaan, Hedelmämehutehdas Toivon, hevosta. Huusi muutettiin jo ennen sotia viiden erillisen huusikopin käymäläksi.

Ulkorakennus sijaitsi alun perin hieman lännempänä ja lähempänä verstasrakennusta, mutta se siirrettiin nykyiselle paikalleen kokonaisena vuonna 1992, kun Toivon tonttia pienennettiin kolmanneksella naapuritontin uudisrakentamisen vuoksi.

Toivon ulkorakennuksen siirto vuonna 1992. Kuva Satakunnan Museon kokoelmat

Yleinen sauna

Konstantin Korsman rakennutti tontille yleisen saunan vuonna 1903. Tiilisessä, rappaamattomassa saunarakennuksessa oli rautalevykatto. Saunoja oli kaksi, niissä oli sementtilattia ja tiiliholvattu katto. Molemmissa saunoissa oli holvattu kiuas, mutta muuripata oli yhteinen. Pukuhuone oli jaettu osastoihin. Pesu- ja pukutiloja lämmitti kaksi kaakeliuunia. Saunarakennuksen edessä oli kaksi avokuistia.

Yleistä saunaa piti yksi tontin omistaneen poliisi Karl Aallon virkatoverivuokralaisista, toripoliisi Toivola vaimoineen. Saunaa kutsuttiinkin poliisisaunaksi. Saunassa on erikseen naisten ja miesten puoli sekä nk. koppipuoli, jonka saattoi varata omaan käyttöön. Miesten ja naisten pukuhuoneet olivat erikseen, mutta sauna oli jaettu kahteen osastoon harvalla laudoituksella. Kiuas oli yhteinen. Toinen kiuas oli koppisaunassa.

Talvisodan aikana pihaan pudonnut pommi vaurioitti saunarakennuksen seinää ja sotien jälkeen sauna muutettiin Lahden autokorjaamoksi. Rakennus purettiin 1990-luvun vaihteessa.