Saaronin lilja ja hienohelma. Huonekasvien historiaa

Huonekasveja tiedetään kasvatetun kartanoiden kasvihuoneissa jo 1700-luvun lopulla. Asuinhuoneisiin niitä alkoi ilmestyä 1800-luvun alkukymmeninä, ensin kaupunkien varakkaiden porvariskotien sekä kartanoiden ja pappiloiden saleihin ja 1800-luvun puolivälin paikkeilla rahvaan asuntoihin. Ensimmäisiä kasveja olivat palsamikoristepaprika eli turkinpippuri, myrtti, pelargonit jverenpisarat.

Näyttely esittelee huonekasvien historiaa Satakunnan Museon valokuvien avulla. Huonekasvien tunnistus valokuvista oli haastavaa. Tunnistukseen saatiin onneksi apua sekä Porin VihertietokeskuksestaRuissalon kasvitieteelliseltä puutarhalta että ylipuutarhuri Arno Kasvilta. Heidän avullaan saatiin mm. tunnistettua porilaiskuvissa yleinen, mutta nykyään lähes tuntematon huonekasvi, joka osoittautui tutumman huonekuusen (Norfolkin araukaaria; yläkuvassa) kovapiikkisemmäksi sukulaiseksi eli araucaria bidwillii:ksi. Muita suurten salien kasveja olivat mm. palmut, fiikukset ja erilaiset asparagukset (esim. hienohelma) sekä palmujen varjossa viihtyvät tuonenkielot. Työväenasumusten ikkunoilla kukkivat palsamit, värinokkoset ja pelargonit. Sen sijaan aikanaan tavallista ja ainakin sanontana edelleen tunnettua saaronin liljaa eli kriinumia ei löytynyt yhdestäkään kuvasta!

Näyttelyn rakenne

Näyttely koostuu 15 ripustettavasta teksti- ja kuvaplanssista, jotka on painettu kapalevylle ja kehystetty. 13 planssia on kooltaan 85 x 120 cm, mutta pelargoniaiheiset ovat kooltaan 81 x 111 cm ja 85 x 85 cm. Planssit ovat kevyitä ja ne on helppo ripustaa. Näyttelyyn on helppo liittää omia huonekasveja, kukkatelineita, yms.

Näyttelyn hinta

Näyttelyn laina-aika on kolme kuukautta ja hinta on 200 euroa. Näyttelyn lainaaja huolehtii näyttelyn vakuutuksesta erillisen lainasopimuksen mukaan. Näyttelyn lainaaja huolehtii myös näyttelyn kuljetuksesta. Maksullisen kuljetuksen voi tarvittaessa tilata Satakunnan Museosta.

Lisätietoja:
intendentti Tuulikki Kiilo (044 701 1051) tai museoemäntä Marita Wahlroos (044 701 8598), etunimi.sukunimi@pori.fi

Rakennuskulttuuritalo Toivo
Varvinkatu 19, 28100 Pori