Korjaajan 10 käskyä

  1. Älä korjaa kunnossa olevaa. Älä uusi korjattavissa olevaa. Paikkaa ja kunnosta. Älä vaihda mitään varmuuden vuoksi.
  2. Selvitä vaurion syy ja poista se. Korjaa vasta sitten ja korjaa entiselleen.
  3. Käytä samoja materiaaleja ja työmenetelmiä kuin ennenkin on käytetty. Älä kokeile uutuuksilla.
  4. Säilytä vanha rakenne. Ellei se olisi kelvollinen, ei talosta koskaan olisi tullut vanhaa.
  5. Jos voit, asu talossasi vuosi, ennen kuin ryhdyt korjaamaan sitä. Ellei talosi sovi sinulle, vaihda mieluummin taloa.
  6. Useimmat vauriot johtuvat huonosta hoidosta ja väärästä korjauksesta.
  7. Lämpötaloudelliset korjaukset eivät saa määrätä rakennuksen ulkonäköä. Useimmiten riittää seinärakenteiden tiivistäminen ja yläpohjan lisäeristys.
  8. Hyväksy epäsäännöllisyyksiä. Hyväksy mutkia ja vinoutta. Hyväksy pientä epätasaisuutta. Hyväksy tyylikerrostumia ja vanhanaikaisia ratkaisuja.
  9. Hylkää tyylijäljitelmät. Hylkää materiaalijäljitelmät. Hylkää haaveet alkuperäistämisestä; vanha rakennus voi olla uusi vain kerran.
  10. Jos sinulla on varaa rikkoa näitä käskyjä, sinulla on varaa rakentaa mielesi mukaan uusi talo.
    1. Luota taloosi! Siitä ei nimittäin olisi tullut vanhaa, jos se olisi rakennettu huonosti tai siinä olisi käytetty vääriä materiaaleja ja menetelmiä. Vanhaksi elänyt talo on paras todiste entisajan rakentamisen laadusta ja taidosta valita oikeat materiaalit ja menetelmät oikeisiin paikkoihin. Vanhaa rakennusta kunnostettaessa kannattaakin siksi luottaa alkuperäiseen rakenteeseen ja alun perin käytettyihin tai mahdollisimman samankaltaisiin materiaaleihin. Uudisrakentamisen materiaalit ja menetelmät on suunniteltu nykyaikaisiin taloihin, eivätkä ne siksi aina parhaalla tavalla toimi vanhoissa rakennuksissa.
    2. Säilytä tunnelma! Tunnelma syntyy aidoista materiaaleista, patinasta, siitä, että talo on aidosti vanha eikä perusteellisesti korjattu kopio. Tunnelma säilyy, kun maltat korjata sen mikä on tarpeen ja uusia vain sen, mikä on välttämätöntä. Hyväksy epäsäännöllisyyksiä, vinoutta ja pientä epätasaisuutta.
    3. Hyväksy vuosirenkaat! Vanhaan taloon on sen historian aikana tehty korjauksia ja muutoksia, jotka ovat osa talon historiaa ja elämänkaarta. Mikäli muutokset eivät ole vaaraksi rakennuksen säilymiselle, ne kannattaa säilyttää. Hylkää myös haaveet alkuperäistämisestä, koska vanha rakennus voi olla uusi vain kerran.
    4. Korjaa vain vauriot! Korjaa se, mikä on tarpeen, mitään ei kannata tehdä ”varmuuden vuoksi” tai ”saman tien”. Tärkeintä on selvittää vaurion syy ja poistaa se ja vasta sen jälkeen korjata entiselleen. Useimmat vauriot eivät johdu rakennuksen iästä vaan huonosta hoidosta ja ennen kaikkea vääristä korjauksista.
    5. Perennat pois seinän viereltä! Vaikka kukkapenkki kuistin pielessä tai komea kotikoivu talon nurkalla onkin kaunis, voivat ne aiheuttaa vaurioita. Kukkapenkki lahottaa alimmat hirret ja koivun juuret hajottavat kivijalan, lehdet täyttävät rännit ja tiivis oksasto pitää seinän jatkuvasti märkänä. Muista, että ilman täytyy kiertää talon ympärillä.
    6. Huolehdi alapohjan tuuletuksesta! Avaa kissanluukut keväällä säiden lämmettyä ja sulje ne syksyllä viimeistään ensimmäisten jääriitteiden myötä. Muista myös tarkastaa, että sadevedet ohjautuvat rakennuksesta ulospäin. Maanpinta on maatuvan kasvillisuuden myötä usein kohonnut, joten pintakallistukset ovat saattaneet muuttua. Rakennuksen ympärille voi muokata loivan pintasalaojan ja ohjata sen avulla pintavedet rakennuksen ulkopuolelle. Varsinaista salaojitusta tarvitaan harvoin, sillä jos rakennus on toiminut ilman salaojitusta tähänkin saakka, ei sitä nytkään tarvita.
    7. Tiivistä ja tilkitse! Hirsitalo on lämmin ja mukava, joten sitä voi hyvin käyttää talvellakin ilman lisäeristystä, mutta tiivistäminen voi olla tarpeen, varsinkin nurkissa. Vanhat sammaleet ovat edelleen paras mahdollinen tilke hirsien välissä, joten niitä ei kannata poistaa, mutta niitä voi täydentää pellavariveellä. Yläpohjan lisäeristäminen sen sijaan kannattaa aina.
    8. Huolla ikkunat, ne ovat laatutavaraa! Vanhat ikkunat tuomitaan usein korjauskelvottomiksi. Huolellisesti valitusta puutavarasta tehdyt, kunnon pellavaöljykitillä kitatut ikkunat, joissa kenties vielä on aidot, valoa kauniisti heijastavat puhalletut lasit, kannattaa lähes aina kunnostaa. Vaikka pinta on ravistunut, kitit lohkeilleet ja paloja puuttuu, harmaan pinnan alta löytyy useimmiten aivan terve puu. Toisin kuin usein väitetään, eivät vanhat ikkunat myöskään ole suuria energiatuhlareita, mutta on tärkeää, että ikkunat kunnostetaan ja myös tiivistetään oikein. Jos ikkunalasien väliin muodostuu talvella höyryä, on se merkki joko sisäpuitteen huonoista tiivisteistä tai ulkopuitteen liiasta tiiviydestä.
    9. Väri on kaunistus, mutta ei välttämätön! Värin ensisijainen tehtävä on näyttää koreammalta. Vanhan talon oikea väri on se, mitä on alun perin käytetty. Pohjoisseinältä räystään alta vaikka puukon terällä rapsuttamalla voi tutkia talon väritystä. Paras, ja moneen taloon hyvin sopiva, ulkomaali on edelleen aito, mieluiten itse keitetty punamultamaali. Punamultaa voi kuitenkin käyttää vain ennestään punamullatuilla pinnoilla tai ennestään käsittelemättömillä puupinnoilla. Aito öljymaali on toinen vanhan talon ulkomaali.
    10. Luottamalla taloosi säilytät sen tunnelman, johon siinä alunperin ihastuit. Jos talo vastasi unelmiasi, mutta haluat kuitenkin uusia kaiken, kannattaa ehkä miettiä, pitäisikö sinun rakentaa kokonaan uusi talo, johon saat sovitettua kaikki muutkin haaveesi.